Personāla atlases speciālisti reizēm izvēlas veikt telefoninterviju ar potenciālajiem kandidātiem vēl pirms video intervijas vai intervijas klātienē. Tas ļauj saprast kandidāta ieinteresētību vakantajā amata pozīcija, uzzināt to, kādas ir kandidāta vēlmes, kā arī noteikt to, vai kandidātam ir nepieciešamās prasmes un pieredze.

Ņem vērā, ka telefonintervija var būt gan jau iepriekš ieplānota, gan pavisam negaidīta. Tāpēc, ja esi darba meklējumos, katru ienākošo zvanu uztver, kā zvanu no personāla atlases speciālista vai potenciālā darba devēja.

 

  • Piedomā pie sava komunikācijas stila

Neatkarīgi no tā, vai telefonintervija ir bijusi norunāta, vai personāla atlases speciālista zvans ir Tevi pārsteidzis, piedomā pie  sava komunikācijas stila. Esi pieklājīgs, uzklausi sarunas biedru un nepārtrauc viņu. Piedomā pie sava runas stila un valodas, ko izmanto. Tāpat runājot un atbildot uz jautājumiem, centies parādīt, ka esi ieinteresēts konkrētajā amata pozīcijā. Atceries, ka telefonsarunā sarunas biedrs neredz Tavu ķermeņa valodu vai sejas izteiksmi. Tāpēc centies izteikties skaidri un strukturēti, lai Tavs sakāmais būtu labi saprotams.

 

  • Centies vienmēr būt gatavs

Ja esi darba meklējumos, tad ir daži jautājumi, uz kuriem jau laicīgi vari sagatavot atbildes. Pat ja neviena konkrēta intervija nav drīzumā ieplānota. Ja iepriekš būsi pārdomājis, ko potenciālajam darba devējam vari par sevi pastāstīt, būsi gatavs pat negaidītai telefonintervijai. Tāpat rūpīgi seko līdzi tam, kādām vakancēm esi pieteicies. Ja, saņemot zvanu no personāla atlases speciālista, nezināsi, kāpēc saņem šādu zvanu, tas noteikti radīs sliktu priekšstatu.

 

  • Nodrošini sarunai atbilstošus apstākļus

Parūpējies par to, lai vari sarunai nodrošināt piemērotu vidi, bez traucēkļiem. Ja intervija ir bijusi iepriekš ieplānota, tad tas noteikti ir tas, kas no Tevis tiek sagaidīts. Ja sarunas laikā personāla atlases speciālists vai darba devējs dzirdēs skaļus, traucējošus fona trokšņus, tas ne tikai apgrūtinās informācijas uztveri, bet radīs arī neprofesionālu iespaidu par Tevi. Ja zvanu esi saņēmis negaidīti un konkrētajā brīdī saproti, ka nevari nodrošināt sarunai atbilstošu apstākļus, tad esi godīgs un izskaidro sarunas biedram situāciju, lūdzot interviju pārcelt. Šāds lūgums parādīs to, ka esi gan profesionāls, gan ieinteresēts vakancē.