Darba intervijas procesā, intervētājs var jautāt pēc Tavām atsauksmēm. Ko darīt, ja tādu nav un kāpēc personāla atlases speciālistam tās ir nepieciešamas? 

Faktu pārbaudīšana

Personāla atlases speciālisti lūdz atsauksmes, lai veiktu faktu pārbaudi. To var saukt arī par padziļinātu izpēti, lai noskaidrotu, vai intervijā teiktais un CV norādītais sakrīt ar iepriekšējo darba devēju teikto.

“Labu priekšstatu par kandidātu var sabojāt slikta atsauksme. Tāpēc vispirms parūpējies, ka intervijas procesā neesi samelojis. Kā arī – labāk dod kontaktus no tā darba devēja, kurš par Tevi tiešām izteiksies atzinīgi, nevis būs turējis ļaunu prātu un apdraudēs Tavas iespējas tikt pieņemtam jaunā darbā, ” iesaka CV-Online Latvia Personāla atlases projektu vadītāja Lana Biezā.

Tava personība

CV ir grūti atrast informāciju par to, kāds Tu esi kā cilvēks un kā iederētos jaunajā darbavietā. Arī intervijā nereti personāla atlases speciālists negūst pilnīgu priekšstatu par Tevi kā par personību. Tāpēc jautājot pēc atsauksmes, atlases veicējam ir vēlme uzzināt ko vairāk par Tavām rakstura īpašībām un iespējām pielāgoties uzņēmuma kultūrai.

Stiprās un vājās puses

Atsauksmes ir lielisks veids, kā noskaidrot potenciālā darbinieka stiprās (un arī ne tik ļoti :)) puses un īpašības. Tieši iepriekšējais darba devējs būs tas, kurš varēs sniegt informāciju par kandidātu. “Sazinoties ar darba devēju un jautājot pēc atsauksmes par kandidātu, man svarīgi ir uzdot jautājumus ne tikai par rakstura īpašībām un prasmēm, bet arī par to, kas potenciālajam darbiniekam vēl būtu jāuzlabo, pie kā jāpiestrādā un kādus pienākumus droši var uzticēt,” stāsta Lana Biezā.

Bieži vien pašam kandidātam ir grūti paraudzīties uz sevi no malas un pastāstīt vairāk par profesionālajām īpašībām. Šādos gadījumos tieši atsauksmes būs tās, kas sniegs vērtīgu novērtējumu.

Bet, ja atsauksmju nav?

Tiem, kuriem ir neliela darba pieredze un nav darba devējs, kurš sniegtu novērtējumu, jāpadomā cits veids, no kā atsauksmes saņemt. Ja esi tikko no augstskolas, tad atsauksmes saņemšanai kā kontaktpersonu norādi augstskolas pasniedzēju, kurš zinās par Tevi pastāstīt vairāk. Savukārt, ja esi iesaistījies projektos vai organizācijās, derēs mentora vai projekta vadītāja atsauksme. Noslēdzot projektu, pasākumu vai darba attiecības, palūdz novērtējumu un atsauksmi atstāt arī Tavā LinkedIn profilā.