Gandrīz katrs no mums ir aizdomājies par to, kā labāk prasīt algas paaugstinājumu. Īpaši, ja uzņēmumā strādā ilgāku laiku vai darbu dari pēc labākās sirdsapziņas un ar spīdošiem rezultātiem, tad algas paaugstinājums var šķist tikai pašsaprotams. Tomēr kautrīgums, bailes no atteikuma var traucēt spert soli sarunā par atalgojuma palielināšanu. Tāpēc esam sagatavojuši pāris ieteikumus, kas palīdzēs sarunā. 

Sagatavojies!

Pats svarīgākais pirms sarunas ir rūpīga sagatavošanās. Tev ir jābūt konkrētiem argumentiem, kāpēc, Tavuprāt, esi pelnījis algas pielikumu.
Izvērtē gan savu pašreizējo darba stāžu, sniegto ieguldījumu, kā arī vidējo atalgojumu darba tirgū un konkrētajā nozarē. Sagatavojies jautājumiem un apdomā atbildes. Padomā arī par summu, ko vēlies saņemt kā pielikumu. Nelūdz, bet izklāsti! Jo konkrētākas prasības un argumenti, jo lielākas iespējas tikt pie vēlamā pielikuma.

Pareizais laiks un vieta

Brīdī, kad esi sagatavojies, atliek izvēlēties pareizo laiku un vietu. Neieplāno sarunu pēc nopietnām sapulcēm, pirmdienas rītā vai neilgi pēc tam, kad esi pieļāvis kādu nopietnāku kļūdu darbā. Piemērots laiks, kad prasīt algas pielikumu varētu būt tad, kad uzņēmumam ir labi peļņas rādītāji un/vai kādu laiku pirms budžeta plānošanas. Nejautā pēc algas pielikuma uzņēmuma ballītē vai ekskursijā. Vislabāk sarunu ieplānot formālā vietā, piemēram, priekšnieka kabinetā.

Attieksme

Agresivitāte un uzstājība nav tās īpašības, kuras jāizmanto šāda veida sarunā. Tāpat čīkstēšana un sevis nenovērtēšana neraisa vēlmi Tev piešķirt lielāku algu. Centies izturēties draudzīgi un virzīt sarunu profesionālā gultnē. Izcel savas stiprās puses, uzsver panāktos rezultātus un ieguldījumu uzņēmumā.

Atkāpšanās plāns

Jābūt gatavam arī saņemt noraidījumu. Šādā gadījumā nesteidzies uzreiz rakstīt atlūgumu. Iespējams, uzņēmumam tiešām nav naudas, tāpēc varbūt vari jautāt pēc papildu bonusiem. Pajautā, kad varētu pie šīs tēmas atgriezties un kāpēc saņemts atteikums. Saglabā pozitīvismu. Tomēr, ja saproti, ka algas pielikumu tuvākajā laikā neredzēt, sāc meklēt jaunas iespējas.