Pēc veiksmīgi izturēta atlases konkursa un kandidatūras apstiprināšanas, tuvojas pirmā darba diena, kas var radīt papildu satraukumu un neziņu par gaidāmo, tāpēc, lūk, esam sarūpējuši Tev padomus, kā sagatavoties šai dienai.

1. Izlūko maršrutu

Pat, ja Tev liekas, ka zini gan ceļu, gan cik daudz laika būs nepieciešams līdz nokļūšanai darbavietā, ir vērts iepriekš izpētīt labāko maršrutu, lai pirmā darba diena nesāktos ar nepatīkamiem pārsteigumiem. Tāpēc pirms tam iesakām doties nelielā ceļojumā no savām mājām līdz jaunajai darba vietai, lai visu rūpīgi izplānotu.


2. Iepazīsti kolēģus

Iespējams, pirmajā darba dienā Tev nāksies satikt daudz nepazīstamu cilvēku. Vai tas nebūtu jauki, ja, jau sperot pirmos soļus jaunajā vietā, zināsi kolēģus arī pēc vārdiem, ne tikai sejām. Tāpēc, ja ir iespēja, apskati savu topošo/ jauno kolēģu profilus sociālajos tīklos vai uzņēmuma interneta mājaslapā, lai iegūtu pamatinformāciju par to, kurš ir kurš. Šī informācija Tev var palīdzēt arī nodibināt kontaktus un veidot labas attiecības ar kolēģiem, kas vēlāk palīdzēs labāk iejusties jaunajā darba vietā, sniedzot nozīmīgus padomus.


3. Sagatavo sev apģērbu/ kostīmu/ formu jaunajai darba dienai

Pirmais priekšstats rodas no vizuālā tēla un spējas sevi pasniegt, tāpēc izvēlies atbilstošu apģērbu, kas saskan ar uzņēmuma kultūru un darba specifiku.

Ja pirmajā dienā vēlies izskatīties fantastiski, bet tas ir mazākais, par ko gribi uztraukties, izvēlies atbilstošu apģērbu jau iepriekšējā dienā. Kā arī pārliecinies, vai tas ir tīrs, izgludināts un gatavs lielajai dienai.


4. Izvērtē un saplāno savu dienu, lai tā būtu vērsta tikai uz jauno darbu

Ja vēlies nosvinēt savu pirmo darba dienu, iesakām nesteigties ar vakara izklaides plānošanu, jo Tu nekad nevari būt drošs par to, cikos beigsies pirmā darba diena, cikos būsi brīvs un kas var notikt tās dienas gaitā. Līdz ar to, esi elastīgs savos plānos un pielāgojies.


5. No rīta piecelies agrāk nekā ierasts ikdienā

Piecelies mazliet agrāk nekā ierasts, lai dotu sev laiku sagatavoties – pabrokastot, pārliecināties, ka izskaties atbilstoši, un morāli sagatavoties jaunajai darba dienai.


6. Ierodies jaunajā darba vietā agrāk, bet ne PĀRĀK agri

Ja vēlies būt drošs, ka nenokavēsi pirmo darba dienu, ierodies darbā agrāk, bet ne pārāk agri, lai nepieciešamības gadījumā arī darba devējs var paspēt sagatavoties līdz Tavam plānotajam un norunātajam ierašanās laikam. Iesakām jaunajā darbā ierasties aptuveni 5-10 minūtes agrāk, kas ir pietiekams laiks, lai atstātu labu iespaidu.


7. Paņem līdzi pierakstu kladi vai piezīmju blociņu

Bieži vien darba devējs jaunajiem darbiniekiem nodrošina pierakstu lapas un klades, bet par to nekad nevar būt drošs, it īpaši darba vietās, kas nav saistītas ar biroju darbu. Tāpēc iesakām paņemt līdzi pierakstiem nepieciešamo un ņemt to līdzi it visur, kurp dodies saistībā ar saviem jaunajiem darba pienākumiem. Ņemot vērā, ka pirmajās dienās būs daudz jaunas informācijas, tas palīdzēs atcerēties būtiskāko.


8. Uzdod jautājumus

Ir Tava pirmā darba diena, un darba devējs cer un gaida, ka būsi ieinteresēts viņa uzņēmumā un uzdosi jautājumus, kas attieksies ne vien uz Tavu jauno amatu un darbības jomu, bet arī uz uzņēmumu, tā darbību un attīstību kopumā. Nebaidies uzdot jautājumus, jo šāda intereses izrādīšana nāks Tev par labu.


9. Paņem līdzi pusdienas

Nekad nevar zināt, vai jaunais priekšnieks uzaicinās Tevi pusdienās, vai jaunie kolēģi ielūgs Tevi pievienoties viņiem vietējā pusdienu vietā. Var gadīties arī, ka diena būs tik aizņemta un darba pilna, ka Tev nebūs iespēja iziet ārpus savas darbavietas. Līdz ar to, jau no rīta esi gatavs, ka diena var izvērsties ļoti darbīga un piesātināta, tāpēc, lai dienas beigās neģībtu no ēdiena trūkuma, sagatavo pusdienas jau mājās un paņem tās līdzi.


10. Savu brīvo laiku darbā izmanto pārdomāti

Var gadīties arī, ka pirmajā darba dienā Tev būs vairāk brīva laika, neiznieko to, piemēram, meklējot jaunas ēdienu receptes, sērfojot sociālajos tīklos vai sazinoties ar draugiem un paziņām. Labāk veic jaunās darba vietas un uzņēmuma izpēti – dodies izlūkot jaunās telpas vai teritoriju, iepazīsties ar iekšējiem noteikumiem vai kolēģiem, lai vēlāk Tev būtu vieglāk orientēties jaunajā darba vidē. Tāpat atceries, ka šī ir Tava pirmā darba diena, tāpēc neuzņemies vairāk nekā vari paveikt.