CV galvenais uzdevums ir parādīt visas Tavas prasmes un priekšrocības. Ideālā gadījumā – norādītās iemaņas atbilst arī pozīcijai, uz kuru kandidē. Taču, ja tā nav, tad esam apkopojuši trīs kategorijas ar prasmēm, kas palīdzēs Tev izveidot savu CV.

  1. Ar darbu saistītās prasmes. Šīs prasmes ir raksturīgas noteiktam amatam vai nozarei, kurā plāno strādāt.
  2. Tālāk izmantojamās prasmes. Prasmes, kas iegūtas vienā vidē, bet kas izmantojamas arī citur.
  3. Adaptīvās prasmes. Šīs iemaņas ir grūtāk pamanāmas un novērtējamas, jo tās vairāk balstās uz personības iezīmēm, nevis mācīšanos.

Ar darbu saistītās prasmes. Tieši šīs ir prasmes, ko visvairāk meklē darba devējs. Iepriekšminētās iemaņas tiek uzskatītas kā priekšrocība, bet tās ne vienmēr var būt noderīgas darba devēja acīs.

Piemēri:

  • Mūrēšanas prasmes. Daudziem būvniecības uzņēmumiem šī prasme būs ļoti nepieciešama, kamēr, maz ticams, varēsi šīs spējas izmantot ārpus būvniecības nozares.
  • Metinātāja kvalifikācija. Metināšanas prasmes ir pieprasītas un šī kvalifikācija piedāvā daudz darba iespējas. Tomēr šī prasme arī sašaurina izvēles iespējas attiecībā uz amatiem.
  • Iemaņas aprūpēšanā. Ja esi kvalificēta medmāsa, tad darbu var atrast gan pie privātpersonām, gan valsts uzņēmumos, gan privātajos, tomēr ārpus veselības aprūpes jomas, visticamāk darbu būs pagrūti atrast.

Savukārt, ja runājam par tālākizmantojamām prasmēm, tad ikvienam ir iemaņas, kuras var izmantot, strādājot citā nozarē. Kas apgūts vienā uzņēmumā, ļoti iespējams, noderēs arī citā darbavietā.

Populārākās tālāk izmantojamās prasmes:

  • Ar lasīšanu vai rakstīšanu saistītās prasmes. Tas nozīmē, kas spēj apkopot rakstisko informāciju un arī nodot to tālāk rakstiskā formā.
  • Ja Tev ir zināšanas par un ap datorprogrammām un dažādām tehnoloģijām, uzskati, ka šīs zināšanas varēsi izmantot jebkurā darbā.
  • Vadības pieredze. Ja iepriekš esi vadījis komandu, tad šīs prasmes noderēs arī citā nozares uzņēmumā.
  • Finanšpratība. Cilvēkiem, kuri prot apieties ar skaitļiem un izprot apgrozījuma un peļņas būtību, ir lielas iespējas tikt pie kārotā darba.
  • Termiņu ievērošana. Darba izpilde noteiktajos termiņos nemaz nav tik bieži sastopama kandidātos. Darbinieku ar šādu prasmi vēlētos iegūt daudzi darba devēji.

Šīs, protams, ir tikai dažas no prasmēm. Veidojot savu CV, palūkojies uz reiz apgūto un nevairies to norādīt CV.

Adaptīvās prasmes.

Šīs ir iemaņas, par kurām sertifikātu nepiešķir. Tās ir rakstura īpašības, attieksme pret darbu un pozitīvās īpašības, ko parasti darba devējs lūdz uzskaitīt.

Lūk, dažas no galvenajām adaptīvajām prasmēm:

  • Komandas darbs. Ne visi ir komandas spēlētāji, bet darbs komandā ir svarīga adaptīvā prasme, kuru daudzi darba devēji meklē.
  • Lojalitāte. Īpašība, kas mūsdienu jaunajai paaudzei bieži nepiemīt, jo vēlme mainīt darbu biežāk nekā zeķes, ir raksturīga jaunajiem censoņiem. Darba devējs savā komandā vēlas darbinieku, kurš būtu lojāls uzņēmumam gan ikdienā, gan grūtākos laikos.
  • Pozitīvisms.  Ja esi viens no tiem, kurš glāzi redz puslīdz pilnu nevis pustukšu, tad nekautrējies iekļaut šo īpašību CV. No diviem līdzvērtīgiem kandidātiem, iespējams, priekšroka tiks dota tieši tam, kurš dzīvi “redz rožaināku”.
  • Stresa noturība. Uzņemties problēmu risināšanu, tikt galā ar neparedzētiem apstākļiem un veiksmīgi paveikt pienākumus dinamiskos apstākļos. Ja Tev ir reāli piemēri, kā esi ticis galā ar stresainām situācijām profesionālajā dzīve, ieraksti šo īpašību CV.