Laika gaitā, katram var rasties jautājums, vai esmu īstajā darbavietā un vai mans iesāktais karjeras ceļš ir pareizais. 
Mainīt darbu vai karjeru ir drosmīgs lēmums. Līdz ar to, pirms Tu sper šo nozīmīgo soli, apdomā, vai tas patiešām ir tas, ko Tu vēlies. Pirms pieņem galējo lēmumu ir vērts apdomāt pāris jautājumus.


1. Vai esi objektīvi novērtējis paaugstinājumu, ko pēc savām domām esi pelnījis?

Tas var būt graujoši, nesaņemt paaugstinājumu, pēc kura tik ilgi esi tiecies, jo īpaši, ja šo mērķi esi centies sasniegt ļoti ilgu laiku. Bet, pirms sāc pārlieku satraukties, pajautā sev vai vēl labāk savam darba devējam, kādēļ Tu nesaņēmi šo paaugstinājumu. Vai Tavs ieguldītais darbs bija pietiekams? Vai kāds cits saņēma paaugstinājumu, kamēr Tavs smagais darbs netika novērtēts? Bet varbūt tam ir visai racionāls izskaidrojums, ir tikai jāpaskatās objektīvi. Lai kas būtu par iemeslu, svarīgi to izrunāt ar savu darba devēju. Iespējams, ja arī turpmāk vēlies strādāt esošajā uzņēmumā un amata paaugstinājums Tev ir ļoti svarīgs, ir vērts izstrādāt attīstības plānu, kas palīdzētu sasniegt kāroto mērķi. 

2. Vai es ticu produktam / uzņēmumam / pakalpojumam un uzņēmuma nākotnei?

Kā Tev šobrīd veicas konkrētajā uzņēmumā un darbavietā? Vai tas ir Tavs ideālais darbs, ko atradi pēc vairāku nedēļu un mēnešu meklējumiem, vai arī tā ir pirmā darbavieta, kurā pieteicies un Tevi uzreiz pieņēma? Ja uzskati, ka Tava šī brīža darbavieta ir tikai atsperšanās laukums pirms lielā lēciena, tad Tu, iespējams, vari kļūt par vienu no tiem cilvēkiem, kuri šādi strādā jau vairākus gadus, bet tā arī nav izlēmuši/ saņēmušies lēkt.
Jebkurā gadījumā, ja Tev sāk rasties šaubas par uzņēmuma vīziju vai par savu karjeru esošajā uzņēmumā, tas varētu būt īstais laiks pārdomāt par darba vietas vai nozares maiņu. Ir neticami grūti darīt labi to, kas Tev nesagādā prieku, vai sasniegt rezultātus, kuriem pats netici. 

3. Vai darbs mani piepilda?

Ir viegli iegrimt nogurdinošos ikdienas darbos, kas aizņem visu dienu, bet, kas nesagādā ne prieku, ne pozitīvus rezultātus. Dažiem cilvēkiem tas ir īsākais ceļš līdz brīvdienām, bet, ja tas aizņem lielāko daļu Tavas darba dienas, vai nevajadzētu darīt ko tādu, kas patiešām sagādā prieku, nes pozitīvus darba augļus, kā arī ir redzami pozitīvi darba rezultāti? Iespējams, ir kaut kas, ko Tu vari darīt citādāk, lai piepildītu savu darbu ar jauniem izaicinājumiem, piemēram, uzņemties vairāk pienākumu. Ja sava darba papildināšana ar jauniem, interesantiem pienākumiem nav iespējama, apdomā, vai vēlies turpināt attīstīties tieši šajā uzņēmumā, vai meklēt jaunus izaicinājumus citā darbavietā.

4. Vai manā darbavietā ir pietiekami daudz iespēju profesionālai izaugsmei?

Pat ja dari to, kas patīk, bet šajā darbavietā nav karjeras izaugsmes iespējas, drīz vien vari pieķert sevi pie domas, ka tomēr vēlies kaut ko mainīt esošajā situācijā. 
Ja nejūti izaugsmes iespējas, tad izrunā to ar darba devēju. Aprunājies par Tavām izaugsmes un karjeras iespējām, kā arī izrunā negatīvo situācijas pusi – kādēļ Tu vēl neesi saņēmis paaugstinājumu vai papildu darba pienākumus, un kā tas ietekmē Tavu darba kvalitāti un sniegtos rezultātus. Vai tiešām nav nekādu iespēju realizēt sevi esošajā darbavietā, vai ir jāmeklē piepildījums kādā citā vietā.