Reizēm darba devēji no kandidātiem sagaida ne tikai viņu CV, bet arī pieteikuma jeb motivācijas vēstuli. Ko ņemt vērā, gatavojot to? Lūk, 4 padomi, kas noderēs motivācijas vēstules sagatavošanas procesā.

 

  1. Sākumā norādi savu kontaktinformāciju. Pats vienkāršākais motivācijas vēstules sagatavošanā – sāc ar savas kontaktinformācijas norādīšanu – savu vārdu, uzvārdu, telefona numuru, e-pasta adresi. Tāpat vari norādīt informāciju par darba devēju, kurš vakanci ir izsludinājis – uzņēmuma nosaukumu un adresi. Ja darba sludinājumā ir bijusi noradīta kāda konkrēta persona, ar kuru sazināties, vari iekļaut šīs personas vārdu, uzvārdu un amatu.

     

  2. Atceries par noformējumu. Motivācijas vēstuli līdzīgi, kā citus rakstītus tekstus, nepieciešams sadalīt vismaz trīs galvenajās daļās – ievadā, iztirzājumā jeb vidusdaļā un nobeigumā. Ievadā pastāsti darba devējam, kā uzzināji par konkrēto vakanci, kā arī norādi to, uz kādu amatu piesakies. Motivācijas vēstules vidusdaļā Tev ir iespēja pastāstīt par savu pieredzi un prasmēm, kā arī sasniegumiem. Taču atceries, ka nevajag arī aizrauties. Motivācijas vēstulei nebūtu jābūt Tava CV kopijai, bet gan tā papildinājumam. Nobeigumā izsaki pateicību par Tev veltīto laiku, kā arī vēlreiz vari izrādīt savu interesi par vakanto amata pozīciju. Tāpat norādi, ka esi gatavs tālākai sarunai un novērtēsi uzaicinājumu uz darba interviju.

     

  3. Esi profesionāls. Rakstot motivācijas vēstuli, atceries par valodas stilu un pareizrakstību. Neizmanto pārāk ikdienišķu sarunvalodu, jo Tu tomēr vēlies darba devējam atstāt profesionālu iespaidu. Vienmēr pārliecinies, ka Tavā motivācijas vēstulē nav ieviesušās kļūdas. Tāpat izmanto klasisku fontu, kas ir skaidri saprotams.

     

  4. Neizmanto vienu motivācijas vēstuli visur. Atceries, ka tāpat kā ar CV, motivācijas vēstule ir jāsagatavo un jāpielāgo katram darba devējam individuāli. Nesūti vienu un to pašu vēstuli visur. Gan CV, gan motivācijas vēstuli nepieciešams veidot, ņemot vērā darba sludinājumā norādīto informāciju. Ja piesakies, piemēram, uz pārdošanas vadītāja pozīciju, Tavā CV, kā arī motivācijas jāatspoguļo galvenokārt tās prasmes un pieredze, kas saistīta ar šo amatu un uzņēmuma darbības nozari.