Saņemt ziņu par to, ka esi pieņemts darbā, nenoliedzami ir satraucoši. Tomēr patīkamajā satraukumā var gadīties aizmirst arī par tīri praktiskām lietām. Lai jaunais darbs nesagādātu nevēlamus pārsteigumus, pirms līguma parakstīšanas, noteikti noskaidro un apsver vismaz šīs 5 lietas.

Kāds būs Tavs amata nosaukums un pienākumi?

Parakstot līgumu, noteikti pievērs uzmanību tam, kāds būs Tavs amata nosaukums. Tam ir jābūt korektam, saprotamam un Taviem darba pienākumiem atbilstošam. 
Tāpat ārkārtīgi svarīgs ir amata apraksts, jo tas pamatos definē to, kādi būs Tavi darba pienākumi. Uzmanīgi izlasi savus darba pienākumus, nepieciešamības gadījumā jautājot atlases speciālistam (vai darba devējam) pēc to izskaidrošanas. Darba aprakstam ir jābūt skaidram un precīzam.

Atalgojums un citi finansiālie labumi

Esi drošs, ka līgumā minētais atalgojums ir tāds kādu vēlies un kāds tika apspriests pārrunu laikā. Uzzini arī vairāk par bonusiem un papildu labumiem, ko darba devējs ir paredzējis Tev sniegt. Nereti tieši tie izrādās lielākie motivatori jaunajā darbā un būtu labi, ja tie būtu norādīti līgumā.

Darba stundas 

Nepiekrīti tādam darba modelim, kuru vēlāk var nākties nožēlot. Pirms paraksti līgumu, noskaidro vai virsstundas un darbs nedēļas nogalēs būs ierasta prakse. Tāpat uzzini par atalgojumu virsstundu gadījumā. Iespējams, Tu dod priekšroku darbam no mājām vai mazliet citādākām darba rafikam. Ja tā, tad notiekti pārrunā to ar darba devēju pirms līguma parakstīšanas. 

Brīvdienas 

Pajautā arī par darbu svētku dienās. Piemēram, ja uzņēmums ir starptautisks, nereti nacionālie svētki šī uzņēmuma darbiniekiem nav brīvdiena. 
Tāpat noskaidro par atvaļinājuma iespējām. Cik atvaļinājuma dienas Tev pienākas, kā notiek atvaļinājuma saskaņošana, vai iespējams ņemt atvaļinājumu svētku laikā un kā tiktu organizēti darbi Tavā prombūtnes laikā. Svarīgi būtu arī saprast par Tava darba organizēšanu slimības gadījumā.

Ierobežojumi 

Pārliecinies kādi ir līguma ierobežojumi gadījumā, kad izbeigsi darba attiecības. Visbiežāk līgumā iekļauj punktu par pāriešanu pie konkurentiem vai klientu pārņemšanu (uz kādu noteiktu laika periodu). Pārliecinies, ka šie ierobežojumi ir adekvāti un pārlieku neierobežos Tavas karjeras iespējas nākotnē. 

Atceries pirms līguma parakstīšanas rūpīgi izlasīt un saprast vai līgumā ietvertie punkti ir pamatoti un atbilstoši. Gadījumā, ja neesi apmierināts ar kādu punktu, noteikti nekautrējies to apspriest ar potenciālo darba devēju.