Kontaktinformācija

Sāc ar kontaktinformācijas norādīšanu. Noteikti jāiekļauj pilns vārds un uzvārds, kā arī Tavs privātais telefona numurs un e-pasta adrese, lai vajadzības gadījumā ar Tevi var sazināties. Parūpējies, lai e-pasta adrese ir korekta, piemēram, [email protected]. Savukārt vecumu, adresi un bildi vari pievienot pēc ieskatiem, jo to pievienošana nav obligāta. Un tomēr šāda papildu informācija dod darba devējam plašāku ieskatu. Piemēram, bildes pievienošana tiek uzskatīta par labo praksi, jo tā Tavu CV padara personiskāku. Jāatceras, ja izlem pievienot fotogrāfiju, tad noteikti parūpējies, lai tā ir ar neitrālu fonu un izskaties lietišķi.

Raksturojums un mērķis

Šī sadaļa nav obligāta, bet, minot savas stiprās puses un profesionālās ieceres, radīsi pirmo iespaidu par sevi. Vēlams īsi, vienā divos teikumos, raksturot savu pieredzi, uzsverot jomas, kurās meklē darbu. Noteikti jāizvairās no klišejām.

Izglītība

Sāc izglītības izklāstu ar visnesenāk iegūto izglītību. Ja pašlaik, piemēram, studē, norādi to. Pēcāk uzskaiti hronoloģiskā secībā iepriekš iegūtās izglītības. Var norādīt gan pamatskolu, gan vidusskolu, taču brīdī, kad iegūta augstākā izglītība, skolas gaitas var nenorādīt, jo tām būs sekundāra nozīme. Izņēmums būtu tehnikumi ar kādu amatam atbilstošu kvalifikāciju, to droši var atstāt, ja attiecas uz vēlamo amatu.

Darba pieredze

Arvien aktuālākas darba tirgū kļūst prasmes, tāpēc papildus uzņēmuma nosaukumam un savam ieņemtajam amatam pievieno arī tās un veiktos uzdevumus. Tādā veidā CV lasītājam būs iespēja gūt pilnvērtīgāku priekšstatu par Tavu līdzšinējo pieredzi. Šajā sadaļā būtiski izcelt vēlamajam amatam atbilstošās prasmes, tādējādi parādot savu piemērotību. Arī šeit jāveido izkārtojums hronoloģiskā secībā.

Papildu izglītība

Papildu prasmes uzlabo Tava CV vērtību, tāpēc tajā vērtīgi iekļaut visas amatam atbilstošās papildu izglītības – kursus, sertifikātus u.c.

Valodu prasmes

Šajā sadaļā jānorāda valodas, kuras pārzini, kā arī to zināšanu līmenis. Primāri norāda savu dzimto valodu, pēcāk tās, kuras prasītas darba sludinājumā. Savukārt, ja piesakies darbā starptautiskā uzņēmumā, vairāku valodu zināšanas var kalpot kā priekšrocība. Tomēr nevajag pārspīlēt, iekļaujot visas valodas, kurās zini kaut pāris frāzes. Jākoncentrējas uz valodām, kuras vari izmantot darbam nepieciešamā līmenī.

Citas prasmes

Ja Tev ir autovadītāja apliecība, vai, piemēram, amatam būtiskas ir datorprasmes, norādi tās šajā sadaļā.

Intereses

Pie savām interesēm vari izcelt personības iezīmes, kuras vēlams sasaistīt ar aktuālo amatu vai arī varētu būt noderīgas darbā.

“CV jābūt viegli un ātri uztveramam, kā arī pārskatāmam. Lasītājam ir svarīgi saprast, kāda ir kandidāta pieredze, kā arī nozarēs, kur primāra ir iegūtā kvalifikācija, kāda ir kandidāta izglītība. Ja darba meklētājam ir atbilstošs pieredzes apjoms, CV var aizņemt 2 vai 3 lapas. Galvenais, jāņem vērā, ka CV darbojas kā reklāma. Tajā jāspēj izcelt atbilstošās pieredzes, balstoties uz reālajām, jo darba devēji grib saprast, kāpēc Jūs varētu būt atbilstošais kandidāts,” stāsta CV-Online personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns.

Noformējums

Līdzīgi kā ar daudzveidīgajiem amatiem, arī CV noformējums var būt ļoti dažāds. Radošo industriju pārstāvji savu darba gājumu var noformēt radoši, tādējādi parādot savas prasmes. Daudziem amatiem var pieteikties arī ar savu Linkedin profilu, tāpēc, ja Tev tāds ir, uzturi to kārtībā. Savukārt tie, kuri nevēlas eksperimentēt, var izvēlēties klasisko variantu. 

Lejuplādēt: CV paraugs latviešu valodā