Ieradums izlaist atpūtas pauzes

Lai gan var šķist pretēji, atpūtas pauzes starp veicamajiem darbiem, ir viena no lietām, kas spēj palīdzēt uzturēt produktivitāti augstā līmenī. Īsas pauzes ir nepieciešamas, lai ļautu prātam uz mirkli atslēgties, saņemtu spēkus un turpinātu ieplānotos darbus. Ja strādāsi un nodarbināsi savu prātu vairākas stundas bez apstājas, ievērojami pasliktināsies Tava koncentrēšanās spēja, kas nozīmē to, ka nemaz nespēsi kvalitatīvi paveikt savus darba uzdevumus. Tas pats attiecas arī uz pusdienu pārtraukumu. Neizlaid pusdienas vai neēd pie datora, paralēli lasot e-pastus. Dienas gaitā nebaidies atvēlēt laiku nelielām, 10 līdz 15 minūšu atpūtas pauzēm, kā arī izmanto pusdienu pārtraukumu, lai ļautu savam prātam uz mirkli atslābt, un vēlāk varētu produktīvi turpināt savas dienas gaitas.

 

Centieni visu paveikt vienlaicīgi

Pieņēmums, ka vairāku darbu darīšana vienlaicīgi, ir labs veids, kā ātrāk paveikt visu nepieciešamo, tomēr nav gluži patiess. Ja ikdienā Tu neesi pieradis veidot darāmo darbu sarakstu un centies paveikt vairākas lietas vienlaicīgi, tad var gadīties, ka visi šie neskaitāmie darbi netiks paveikti tādā līmenī, kā būtu nepieciešams. Tā vietā tomēr labāk būtu noteikt prioritātes un izdalīt, kuri darbi būtu paveicami vispirms. Ir ieteicams izveidot savu dienas darāmo darbu sarakstu un pie tā pieturēties, atceroties, ka vienā dienā nevajag censties paveikt pilnīgi visu. Koncentrējies uz 3 līdz 6 uzdevumiem, ko dienas laikā patiešām ir nepieciešams paveikt. Un katram no šiem darba uzdevumiem centies veltīt savu nedalītu uzmanību.

 

Neveselīgs dzīvesveids

Neveselīgs dzīvesveids negatīvi ietekmē ne tikai Tavu veselību un labsajūtu, bet patiesībā tas ietekmē gandrīz visus Tavas dzīves aspektus – tajā skaitā arī produktivitāti darbā. Ja Tu nerūpējies par sevi un nejūties labi, tad ir diezgan likumsakarīgi, ka nespēj arī pilnvērtīgi veikt savus darba uzdevumus. Tāpēc atceries par jau visiem zināmiem zelta likumiem, kas palīdz uzlabot pašsajūtu un līdz ar to arī visu citu. Ikdienā centies kustēties un veltīt laiku fiziskām aktivitātēm. Tas palīdzēs uzlabot gan tavu fizisko, gan tavu mentālo veselību. Pievērs uzmanību sava miega kvalitātei un miega režīmam. Ja būsi labi izgulējies un atpūties, tas pozitīvi ietekmēs Tavas koncentrēšanās un prāta spējas. Pievērs uzmanību uzturam un savai ikdienas ēdienkartei. Arī sabalansēta ēdienkarte palīdzēs uzlabot Tavu produktivitāti un darba spējas ikdienā.

 

Svarīgāko darbu atstāšana uz dienas otro pusi

Der atcerēties, ka Tavas koncentrēšanās un darba spējas dienas laikā samazinās, tāpēc pašiem svarīgākajiem darbiem būtu vēlams pievērsties tieši dienas pirmajā pusē. Nebūtu ieteicams visu savu rītu atvēlēt, piemēram, e-pastu lasīšanai. Protams, e-pasti ir kļuvuši par neatņemamu mūsu darba sastāvdaļu, bet šeit der atcerēties par prioritāšu izdalīšanu. Pēc raitas e-pasta pārbaudes, Tu vari pārskatīt savu dienas darāmo darbu sarakstu, un ķerties klāt pašiem svarīgākajiem uzdevumiem, vieglākos atstājot uz dienas otras pusi. Šāda pieeja ļaus pilnvērtīgi paveikt pilnīgi visus darba uzdevumus.

 

Ar darbiem pārpildītas dienas ieplānošana

Lai gan darāmo darbu saraksta veidošana noteikti palīdz uzlabot produktivitāti un raitāk paveikt nepieciešamo, nevajag arī pārcensties. Ja šādā sarakstā iekļausi pārāk daudz darbu, kas pilnībā aizpildīs Tavu darba dienu, neatstājot vietu kam negaidītam, tas nevis uzlabos Tavu produktivitāti, bet tieši pretēji – negatīvi ietekmēs to. Tāpēc labāk centies ieplānot savus darāmos darbus tā, lai tie aizņem līdz 6 stundām no visas Tavas darba dienas, atstājot arī laiku neparedzētiem darbiem (mēs taču zinām, ka tādi bieži mēdz uzrasties). Šādā veidā Tu izvairīsies no lieka stresa un varēsi būt pārliecināts par to, ka paveiksi visu nepieciešamo.