Pirmajam paziņo savam vadītājam

Tu noteikti zināsi, kurai saziņas formai Tavs vadītājs dod priekšroku – zvanam, īsziņai vai e-pastam. Neatkarīgi, kuru saziņas veidu izvēlēsies, svarīgi, lai ziņa darba vadītāju sasniedz pēc iespējas ātrāk, pirms radies jautājums, kāpēc neesi darbā. Laicīgi paziņojot par savu prombūtni slimības dēļ, ļausi vadītājam labāk sagatavoties un pārplānot darbus. Piemēram, ja vēlu vakarā jūti, ka ir sācies drudzis, un zini, ka nākamajā dienā nevarēsi pildīt darba pienākumus, droši uzraksti ziņu, negaidot rītu.

Noformulē ziņu saturīgi un lakoniski

Lai gan slimības parasti ir mokošas un nepatīkamas, tomēr nav visas šīs sajūtas jāapraksta kolēģiem. Nevienam nav nepieciešams īpašs simptomu raksturojums vēdera vīrusa gadījumā. Pietiks, ja lakoniski nodosi ziņu – “Man ir vēdera vīruss, rīt nevarēšu ierasties darbā”.  Ja tomēr saslimšana ir lipīga vai varētu būt saistīta ar darbavietu, labāk būtu informēt par aizdomām un atbilstošajiem simptomiem vadītāju, precizējot sava ārsta teikto.

Izrādi vēlmi paveikt neizdarīto darbu

Dod ziņu savam vadītājam un kolēģiem, ka labprāt pēc atlabšanas paveiksi iekavēto. Tas var šķist pašsaprotami, tomēr ir vērtīgi nodot šo ziņu, jo arī kolēģiem varētu būt saspringtāka darba diena, pārņemot papildu darbus. Tāpat vērtīgi patiekt, kā un kad ar Tevi iespējams sazināties, ja rodas kādi steidzami jautājumi. Tomēr, ja jūties pārāk slikti, lai atbildētu uz jautājumiem, ir svarīgi būt atklātam un to arī pateikt. Galu galā, jo ātrāk atlabsi, jo ātrāk varēsi atgriezties pie darbiem.

Palūdz, lai vajadzības gadījumā uz Tev sūtītajām ziņām atbild kolēģis

Kamēr esi apslimis, noteikti negribēsi pazaudēt klientus, kā arī citas neatliekamas nepabeigtas lietas palaist pašplūsmā, tāpēc svarīgi, lai ir kāds, kurš īslaicīgi var sazināties Tavā vietā. Vēlams šim cilvēkam sniegt īsu ieskatu aktuālajos darbos - kas nevar gaidīt Tavu atgriešanos darbos un kas var. 

Ko darīt, ja vienkārši negribas iet uz darbu?

Lai gan tā varētu šķist slikta atruna, tomēr ilgstoša nevēlēšanās pildīt darba pienākumus ne pie kā laba nenoved. Šādā gadījumā iesakām ieskatīties aktuālajos darba piedāvājumos, izraudzīties darbu, kurš šķiet saistošs un aizraujošs. Kad esi atradis sev kāroto darba piedāvājumu, atliks vien sagatavot savu CV, kā arī pārdomātu motivācijas vēstuli un spiest pogu “pieteikties”. Iespējams, pavisam drīz veiksi tādu darbu, uz kuru gribas iet.

Avots: monster.com