Reizi gadā vai atsevišķos gadījumos pat divas reizes gadā, liela daļa darba devēju mēdz veikt savu darbinieku snieguma novērtējumu. Visbiežāk šīs pārrunas izpaužas, kā individuāla saruna starp darbinieku un viņa tiešo vadītāju. Vadītājam tā ir iespēja novērtēt savu darbinieku sniegumu, kā arī izvirzīt jaunus sasniedzamos mērķus. Savukārt, Tev kā darbiniekam tā ir lieliska iespēja parādīt to, ko esi paveicis.

 

Apzinies, kādas priekšrocības Tev var sniegt ikgadējās pārrunas darbā

 

  • Uztver pārrunas ar savu tiešo vadītāju, kā lielisku iespēju, lai parādītu to, cik vērtīgs darbinieks esi. Bieži vien šīs pārrunas ir labs brīdis, kad Tu kā darbinieks, vari uzsākt sarunu par paaugstinājumu vai algas pielikumu, balstoties uz savu sniegumu. Tāpēc atceries – ikgadējām pārrunām ir jāsagatavojas. Un nevis tikai dienu vai divas dienas iepriekš, bet gatavojies tām visu gadu.
  • Regulāri dokumentē, ko esi paveicis, kādi ir Tavi sasniegumi, ar kādiem izaicinājumiem esi sastapies un kā tos esi pārvarējis. Ja būsi to paveicis gada laikā, tad Tev pēdējā brīdī nebūs jāmēģina atcerēties šādas lietas. Un, uzskatāmi parādīt savu ieguldījumu uzņēmuma attīstībā, Tev nesagādās pārāk lielas grūtības.
  • Ja šādās pārrunās nepiedalies pirmo gadu, tad, visticamāk, Tev jau ir iepriekš izvirzīti mērķi, pie kuru sasniegšanas esi cītīgi strādājis. Noteikti pārskati tos un sagatavojies tam, lai kopīgi to pārrunātu ar savu vadītāju. Pārdomā, vai nospraustos mērķus esi sasniedzis, cik viegli vai grūti to bija izdarīt, ar kādām grūtībām sastapies. Šīs noteikti būs lietas, ko vadītājs Tev varētu jautāt.
  • Tāpat vēlreiz pārskati, kādi ir darba pienākumi, kas minēti Tavā darba aprakstā. Iespējams, ikdienā Tu veic ne tikai šos noteiktos uzdevumus, bet vēl ko papildus. Par to tad noteikti pastāsti arī savam vadītājam. Tas var kalpot par ļoti labu iemeslu, lai skatītos paaugstinājuma vai algas pielikuma virzienā.

 

Esi gatavs uzklausīt darba devēja novērtējumu un apdomā, ko Tu pats vēlētos uzlabot

 

  • Ikgadējās pārrunas ir brīdis, kad ne tikai Tev ir iespēja pastāstīt darba devējam par savu sniegumu, bet arī darba devējam ir iespēja dalīties ar Tava darba novērtējumu. Esi gatavs uzklausīt ne tikai pozitīvas atsauksmes, bet arī pamatotu kritiku. Iespējams, ka darba devējs no sava skatpunkta redz lietas, ko, viņaprāt, Tev ir iespējams uzlabot. Šīs savstarpējās pārrunas tad arī ir īstā vieta, kur šādus jautājumus izrunāt. 
  • Tāpat padomā arī no savas puses, kas ir tās lietas, prasmes, ko Tu pats vēlētos uzlabot. Varbūt ir kādi personīgie mērķi, kurus Tu sev gribētu izvirzīt, lai darbs pie to sasniegšanas Tev pašam būtu interesants. 

 

Galvenais, lai šī saruna, ko Tu ar savu darba devēju risināsi šo ikgadējo pārrunu laikā ir konstruktīva, un beigu beigās Jūs nonākat pie abpusēji pieņemama rezultāta, kas nākotnē veicinās ne tikai uzņēmuma, bet arī Tavu personīgo izaugsmi.