Kustības pozitīvi ietekmē gan mūsu fizisko, gan garīgo veselību, tāpēc tās ikdienā ir nepieciešamas ikvienam. Šis būtu jāņem vērā īpaši tiem, kuriem ir sēdošs darbs. Noskaidrosim, kāpēc sēdoša darba darītājiem, ir nepieciešams kustēties, un kā to paveikt arī darba laikā!

Ļoti daudzu profesiju pārstāvji savus ikdienas pienākumus veic sēžot. Darbs nemainīgā, sēdošā pozīcijā var veicināt dažādu veselības problēmu rašanos, piemēram, svara pieaugumu un aptaukošanos, muguras sāpes, kā arī sirds un asinsvadu slimības. Tāpēc, ja savus darba pienākumus veic, sēžot pie galda, būt aktīvam visas dienas garumā ir īpaši svarīgi.

 

Kā būt būt fiziski aktīvam dienas gaitā?

 

  • Kad vari, staigā ar kājām, nevis brauc ar auto

Ja dzīvo netālu no savas darbavietas, izvēlies doties uz to ar kājām vai varbūt divriteni. Šis būs lielisks risinājums, kā būt fiziski aktīvam, it īpaši tad, ja dienas laikā Tev nav citu brīvāku brīžu, ko vari veltīt sportiskām nodarbēm. Ja Tava darbavieta atrodas tālu no mājām un doties uz to ar kājām nav reāli, tad vari izkāpt no sabiedriskā transporta kādu pieturu iepriekš vai atstāt savu auto nedaudz tālāk no darbavietas. Ja Tev nav laika atsevišķām sportiskām nodarbēm, tad šis ir labs veids, kā iekļaut fiziskās aktivitātes savā ikdienā. 

  • Atrodi iemeslus, lai izkustētos

Izvēlies reizēm pieturēties pie klasiskiem komunikācijas veidiem – klātienes sarunām. Viens no iemesliem, kāpēc to vajadzētu darīt – lai atrautos no sēdēšanas pie galda un izkustētos. Tā vietā, lai nosūtītu e-pastu vai zvanītu, ik pa laikam izvēlies aiziet līdz saviem kolēģiem un klātienē noskaidrot nepieciešamo. Tāpat centies atrast arī citus iemeslus, lai ik pa stundai vismaz dažas minūtes pieceltos un izkustētos. Ja Tev pašam šķiet grūti atcerēties, ka tas būtu jādara, apsver domu par soļu skaitītāju, lai saņemtu atgādinājumus.

  • Dodies atpūtas pauzēs

Atpūtas pauzes starp veicamajiem darbiem ir lielisks brīdis, lai izkustētos. Noteikti izmanto to! Doties pārtraukumos ir īpaši svarīgi, ja Tev ir sēdošs darbs. Tas palīdzēs ne tikai uz īsu brīdi “atslēgties” no darba un veicinās koncentrēšanās spējas, bet arī uzlabos Tavu kopējo pašsajūtu. Izmanto atpūtas pauzes un izkusties, lai dotos pēc ūdens vai kafijas, satiktu kolēģus vai vienkārši nedaudz pastaigātu. Noteikti dodies pusdienu pārtraukumā. Tā vietā, lai paliktu turpat pie sava darba galda, izvēlies aiziet un paēst pusdienas ārpus savas darbavietas telpām. 

  • Izvēlies augstumā regulējamu galdu

Ja ikdienā savus darba pienākumus veic, sēžot pie galda, tad ir vērts nopietni apsvērt augstumā regulējama galda nepieciešamību. Strādāšana pie augstumā regulējama galda, palīdzēs uzlabot stāju, asins cirkulāciju, sadedzināt vairāk kaloriju. Tas nenozīmē, ka turpmāk Tev visu dienu būtu jāstāv kājās, šo opciju vari izmantot vien dažas stundas dienā. Šis ir labs risinājums brīžos, kad nepieciešams izkustēties, bet tajā pašā laikā nav iespējams atrauties no darba.

  • Ik pa laikam veic vienkāršus vingrojumus

Ik pa laikam veic pavisam vienkāršus vingrojumus, lai izkustētos un atslābinātos. Izvēlies tādu vingrojumu kompleksu, kas ir izpildāms turpat darba vietā un ir īpaši paredzēti sēdoša darba veicējiem. Ja veiksi atbilstošus vingrojumus vismaz 1 līdz 2 reizes dienā, tas palīdzēs mazināt saspringumu tieši tajās muskuļu grupās, kas visvairāk tiek ietekmētas no sēdoša darba. Kā rezultātā, tu jutīsies daudz labāk, un tas pozitīvi ietekmēs arī Tavu fizisko formu.