Ikdienā Tu savā darbavietā veic konkrētus darba pienākumus, kas palīdz uzturēt uzņēmuma darbību un sniedz ieguldījumu uzņēmuma izaugsmē. Tāpat arī Tavam darba devējam būtu jārūpējas par Tevi. Un neatkarīgi no tā, kāds ir Tavs veicamais darbs, ir lietas, kuras Tu noteikti esi pelnījis saņemt savā darbavietā.

 

  • Darba vide, kurā Tu jūties droši

Pats galvenais darba devēja uzdevums ir nodrošināt to, ka Tu savā darbavietā jūties droši. Ja Tu, atrodoties savā darbavietā, jūties apdraudēts, tad pavisam noteikti Tev būtu jāinformē darba devējs par savām sajūtām un bažām. Šī nedrošība var izpausties, ne tikai kā darba pienākumu veikšana veselībai kaitīgos apstākļos, bet arī, piemēram, darbs pastāvīga stresa apstākļos vai neveselīgas attiecības ar citiem kolēģiem.

 

  • Atzinība par Tavu darbu

Neatkarīgi no tā, kāds ir Tavs amats un veicamais darbs, Tu esi pelnījis saņemt atzinību par paveikto. Tā var būt ne tikai materiāla, bet izpausties arī kā pateicības saņemšana no vadītāja vai kolēģiem par labi paveiktu darbu vai palīdzību. Galvenais, lai, pabeidzot savu darba dienu un dodoties mājās, Tu jūties novērtēts.

 

  • Sapratne par to, ka darbs nav visa Tava dzīve

Mēs savā darbavietā pavadām lielu daļu no savas dzīves. Tomēr Tu apzinies, ka darbs nav pilnīgi visa Tava dzīve un ārpus darba Tev arī ir citas intereses. Tāpat šis ir jāsaprot arī Tavam darba devējam. Darba devējs nedrīkst gaidīt to, ka veltīsi lielāko daļu no savas dienas darba pienākumu veikšanai, vai to, ka strādāsi ārpus oficiālā darba laika. Tāpat labā prakse rāda, ka Tavam darba devējam būtu jāmudina Tevi doties atvaļinājumā, kad tam ir pienācis laiks, lai vari atpūsties un atgūt spēkus.

 

  • Vadītājs, kas Tevi atbalsta

Vadītājam savā ziņā ir jābūt Tavam atbalstam un sabiedrotajam darbavietā. Būtu lieliski, ja viņš Tev sniegtu palīdzību vai ieteikumus, situācijās, kad tas ir nepieciešams. Tāpat būtu labi, ja vadītājs būtu informēts par Tavām profesionālajām vēlmēm. Tas, iespēju robežās, ļautu viņam nodrošināt dažādas apmācības vai kursus, kas palīdzētu Tavai profesionālajai izaugsmei. Tu noteikti esi pelnījis vadītāju, kas vēlas ieguldīt Tavā attīstībā, un ir gatavs atbalstīt Tavus profesionālos mērķus.

 

  • Piepildījuma un gandarījuma sajūta

Ļoti iespējams, ka Tavs darbs nav uzskatāms par ļoti prestižu vai sniedz tūlītēju un redzamu ieguldījumu sabiedriskajam labumam. Taču, neskatoties uz to, kāds ir Tavs veicamais darbs, Tu esi pelnījis izjust piepildījumu un gandarījumu par paveikto. Tavam darba devējam ir jāparūpējas par to, lai Tu spēj saskatīt, kāda ir Tava veicamā darba jēga. Svarīgi, lai Tu sajūti to, ka ej uz darba ne tikai atalgojuma dēļ, bet redzi tam arī vēl citu pievienoto vērtību.