Daļai no mums jauns darbs vai tā meklējumi rada patīkamu satraukumu. Taču daļu no mums pārmaiņas biedē, tāpēc arī jaunas darbavietas meklējumi vai negaidīta darba piedāvājuma saņemšana rada stresu.

Lai gan tas var šķist ļoti grūti, ir svarīgi apzināties to, ka reizēm ir nepieciešama darbavietas maiņa, lai attīstītos un gūtu gandarījumu. Kā nebaidīties no šādām pārmaiņām? Par to turpinājumā!

  • Bailes no jaunā un nezināmā

Uzsākot ko jaunu, neizbēgams ir uztraukums par to, vai iecerētais izdodies. Lēmumu par darbavietas maiņu var kavēt bailes no nezināmā, domas par to, vai jaunais darbs patiks, vai viss izdosies. Visu paredzēt nav iespējams. Un nav garantijas, ka pilnīgi viss jaunā darbavietā būs perfekti. Taču nevajag ļaut tam Tevi atturēt no lēmuma pieņemšanas. Ja šķiet, ka esošajā darbavietā vairs neiegūsti neko jaunu, nebaidies uzsākt jauna darba meklējumus un pieņemt jaunus izaicinājumus. Atceries, ka nekas nemainīsies, ja pats to nevēlēsies.

  • Bailes no darba intervijas

Ja vēlies mainīt darbu un esi nosūtījis arī pieteikumus uz vakantajām amata vietām, tad ļoti iespējams, saņemsi arī uzaicinājumu uz darba interviju. Un tieši bailes no darba intervijas ir tas, kas reizēm var atturēt no jaunas darbavietas meklējumiem. Taču ir labās ziņas – darba intervijai ir iespējams sagatavoties. Ja iepriekš būsi veicis izpēti par potenciālo darbavietu un sagatavojis jautājumus, kurus vēlies uzdot intervētājam, daļa no darba jau būs izdarīta. Ja būsi apdomājis, ko pastāstīt par savu iepriekšējo darba pieredzi un prasmēm, kā arī to, kā labāk atbildēt uz klasiskiem jautājumiem, ko darba devēji visbiežāk izvēlas uzdot kandidātiem, tad būsi kārtīgi sagatavojies. Ja būsi gatavs, tad būsi arī pārliecināts, un bailes būs pārvarētas.

  • Bailes no neizdošanās un atteikuma

Vienmēr pastāv iespēja, ka, pārvarot sākotnējas bailes no pārmaiņām, kā arī veicot visus sagatavošanās darbus, tomēr saņemsi atteikumu. Tieši šī iemesla dēļ daudzi kavējas ar jaunas darbavietas meklējumiem. Bailes no neizdošanās vai atteikuma ir normāla parādība, taču tam nevajadzētu ietekmēt lēmuma pieņemšanu. Apzinies, ka atteikuma saņemšana ir iespējama, taču ja tā notiek, neļauj tam ietekmēt Tavu pašpārliecinātību. Atteikuma gadījumā neļauj bailēm un negatīvajām emocijām ņemt virsroku. Atceries, ka ne vienmēr viss izdodas ar pašu pirmo reizi. Ja esi gatavs pārmaiņām, galvenais ir neatmest ar roku jauna darba meklējumiem pat pēc pirmajām neveiksmēm.