Sagatavo raksturojumu par sevi

Gatavojoties intervijai, vajadzētu izveidot 30 līdz 60 sekunžu ilgu ievadu par sevi – kas es esmu; kāpēc interesē šis amats; kā varu būt noderīgs uzņēmumam. Lai gan varētu šķist, ka ievads derēs visām darba intervijām vienāds, tomēr to nepieciešams pielāgot katrai vakancei atsevišķi. Pielāgojot stāstījumu, būs iespēja akcentēt, kā tieši atbilsti konkrētā uzņēmuma vajadzībām. Rūpīgi apskati darba sludinājumu, lai novērtētu uzņēmuma vajadzības un darba pienākumus. Pēc tam attiecīgi pielāgo savu stāstu.

Sagatavo atbildes uz mulsinošiem jautājumiem

Neatkarīgi no nozares, kurā meklē darbu, ļoti iespējams, ka intervijā tiks uzdoti mulsinoši jautājumi. Tos uzdod, lai darba devējs pārliecinātos, vai pieņem darbā atbilstošu personību. Bieži tieši šie jautājumi var izsist no sliedēm kandidātu, tādējādi pārbaudot kandidāta stresa noturību, sagatavotību intervijai, kā arī spēju strādāt ar savām nepilnībām. 

Uzdod jautājumus

Padziļināta interese un piemēroti jautājumi izcels Tevi uz citu kandidātu fona, kā arī uzzināsi vairāk par uzņēmumu, kurā vēlies strādāt. Pārliecinies, ka vismaz viens no Taviem jautājumiem pauž interesi par to, ar ko uzņēmums šobrīd strādā. Tā parādīsi savu ieinteresētību.

Izsaki skaitļos savus sasniegumus

Tā vietā, lai teiktu “es vadīju veiksmīgu projektu,” vērtīgāk būtu teikt, piemēram, “manis vadītais projekts samazināja izmaksas par 35% un pirmajās 10 dienās piesaistīja septiņus jaunus klientus.” Ja savas uzvaras izteiksi ar skaitļiem, tās neizklausīsies pēc sevis lielīšanas.

Tāpat izvairies no tukšām klišejām, piemēram, sakot, ka esi “komandas spēlētājs” vai “cītīgs darbinieks”. Tā vietā pamato savas labās īpašības ar atbilstošiem stāstiem, kas parāda, kā Tu savas prasmes pielietoji.

Parūpējies par savu vizuālo izskatu

Neatkarīgi no tā, vai darba intervija norit klātienē vai tiešsaistē, būtiski padomāt par savu izskatu un ķermeņa valodu. Pirmais iespaids veidojas 30 sekunžu laikā, tāpēc svarīgi ir ne tikai, ko par sevi pastāstīsi intervijā, bet arī cik atbilstoši esi saģērbies. Atbilstošs apģērbs sniegs pārliecību pašam par sevi, kā arī norādīs uz atbildīgu un mērķtiecīgu attieksmi. 

Esi pārliecināts par sevi

Vairums darba devēju grib pieņemt darbā pārliecinātus darbiniekus, kuriem ir darbam nepieciešamās zināšanas, izrāda iniciatīvu un spēj ātri mācīties vai pielāgoties mainīgai videi. Tāpēc pārliecība, prezentējot sevi, ir svarīga. Ja Tev nav īpaši ērti runāt par sevi ikdienā, tad darba intervijā, visticamāk, jutīsies daudz neērtāk. Kāds ir risinājums? Prakse. Pirms darba intervijas sarunā kādu draugu, ar kuru vari izmēģināt interviju, vai piesakies karjeras konsultācijai. Lai kuru risinājumu izvēlēsies, ieguldītais darbs atmaksāsies darba intervijā.