Nākotnes darba tirgus, iespējams, atnesīs jaunas, līdz šim vēl nezināmas, profesijas. Vēlies būt tam gatavs un jau tagad sākt apgūt kādu no nākotnes profesijām?

Tehnoloģijas attīstās strauji un pateicoties tam, nākotnē radīsies profesijas, kuras šobrīd profesiju klasifikatorā neatrast. Esam apzinājuši pāris no tām, gadījumā, ja jau tagad vēlies sākt attīstīt nepieciešamās prasmes.

Bezpilota lidaparātu pilots

Dronu jeb bezpilota gaisa kuģu pilots ir profesija, kas pavisam drīzā nākotnē varētu būt ļoti pieprasīta. Piemēram, interneta tirdzniecības milzis “Amazon” ir solījis, ka piegādes veiks ar dronu palīdzību. Droniem kļūstot populārākiem un pieejamākiem, radīsies arī nepieciešamība pēc cilvēkiem, kuri gan apmāca darbā ar tiem, gan brīvi pārvalda tos.

Kriptovalūtas konsultants

Vēlmi nebūt piesaistītiem bankām un būt anonīmiem, nodrošina norēķināšanās ar kriptovalūtu. Tiem, kuri kriptovalūtu tirgū būs jaunpienācēji, profesionāls konsultanta padoms noteikti būs vajadzīgs. Konsultants parādīs kā ar kriptovalūtu investēt, kā nopelnīt un kā gudrāk rīkoties.

Tomēr, kamēr šādas vakances Latvijā vēl nav, aicinām ielūkoties citos finanšu nozares darba piedāvājumos.

Produktivitātes treneris

Uzņēmumi jau tagad tiecas pēc vēl lielākas efektivitātes un darbinieku produktivitātes palielināšanas. Tāpat, lai konkurētu ar automatizēto darbaspēku, darba ņēmēji centīsies uzlabot paši savu produktivitāti. Lai to paveiktu pēc iespējas sekmīgāk, talkā tiks aicināti padomnieki/treneri, kuri zinās taisnāko ceļu uz produktivitātes palielināšanu.

Vienkāršības eksperts

Mūsdienu pasaule jau tā ir sarežģīta, līdz ar to ir viegli arī savos uzņēmumos ieviest sarežģītas sistēmas un neefektīvus darbības modeļus.
Vienkāršības ekspertu uzdevums būs samazināt birokrātiju uzņēmumā, veicināt produktivitāti un aplūkot kā uzņēmuma darbību vienkāršot. Šim cilvēkam būs nepieciešama izpratne par to, kā cilvēki strādā un jārada radošas darba metodes.

Datu detektīvs

Šobrīd tiešsaistē tiek atstāts milzīgs datu daudzums. Līdz ar to, tuvākajā nākotnē varētu rasties pieprasījums pēc šo datu identificēšana un caurskatīšanas, lai labāk analizētu lietotāju paradumus, izstrādātu ieteikumus vai pat atklātu noziegumus. Datu detektīvs varētu būt cilvēks, kurš datus apkopu, ievāc, salīdzina, analizē un ziņo par saviem atklājumiem uzņēmumam. 

Atkritumu dizainers

Pasaulē atkritumu skaits tikai palielinās. Un cilvēki sāk domāt ne tikai par to kā atkritumus samazināt, bet arī par to kā tos vēl varētu izmantot. Aktuāli kļūs tas, kā atkritumus var pārvērst noderīgos produktos. Piemēram, no žurnāliem veidots paklājs, no apģērbiem veidotas mēbeles