Darba intervijas noslēgumā nereti tiek uzdots jautājums par to, vai ir vēl kādi jautājumi. Šādos brīžos būtu labi, ka ir kas sagatavots, jo tādā veidā radām priekšstatu, ka esam intervijai gatavojušies. Tomēr ir jautājumi, kurus nevajadzētu uzdot. 

“Vai varu strādāt no mājām?”

No šī jautājuma pirmajā darba intervijā labāk izvairīties. Daļa uzņēmumu piedāvā šādu iespēju, īpaši, ja redz, ka darbinieks tiešām ir produktīvs arī ārpus biroja. Tomēr ļauj, lai darba devējs pats iepazīstina ar darba kārtību uzņēmumā. Ja šis jautājums nav pacelts līdz brīdim, kad Tev tiek sniegts darba līgums, tad gan par šādu iespēju vari apjautāties. Nav noslēpums, ka elastīgs darba laiks vai darbs attālināti ir svarīgs bonuss. Piemēram, “LinkedIn” eksperti 2019. gada pārskatā “Global Talent Trends Report” norāda, ka šodien jau 72% profesionāļu pieprasa elastīga darba iespējas. Tomēr neuzdot šo jautājumu kā vienu no pirmajiem.

“Kas ir uzņēmuma konkurenti?”

Varētu likties, ka šis jautājums parāda Tavu ieinteresētību. Taču patiesībā darba devējam tas Tevi parāda kā kandidātu, kurš nav iedziļinājies uzņēmuma darbības sfērā un nav papūlējies apzināt konkurentus. Tas pats attiecas arī uz jautājumu “Kāda ir jūsu mērķauditorija un/vai klienti?”. Interviju uztver nopietni un veic nelielu izpēti par uzņēmumu un tā darbības nozari.

“Kādus bonusus man piedāvās?"

Jautājums ir pašsaprotams, bet tikai tad, kad Tev jau ir izteikts darba piedāvājums. Darba devēji vēlas pieņemt darbā cilvēku, kurš ir aizrautīgs un vēlas patiesi būt daļa no uzņēmuma, nevis kā galveno motivāciju ir izvirzījis bonusus un prēmijas. Vispirms sevi pierādi kā lielisks kandidāts un tikai pēc tam jautā par priekšrocībām.

“Kad es varētu saņemt paaugstinājumu?”

Šāds jautājums nereti izklausās augstprātīgs, kā arī darba devējam var likties, ka Tu neesi ieinteresēts konkrētajā amatā, uz kuru kandidē. Tā vietā labāk pajautā par izaugsmes iespējām uzņēmumā vai iespēju apgūt ko jaunu.

“Vai taisnība, ka…?”

Neuzdot jautājumus, kas balstīti uz dzirdētām baumām vai draugu teiktā. Ja izrādīsies, ka baumas nav patiesas, darba devējs var uztvert Tevi nenopietni. Kā arī, iespējams, tas var likt domāt, ka pats esi baumotājs un uzņēmuma kolektīvā labprāt klačosies.

Vēl jautājumi, no kuriem vajadzētu izvairīties:

  • Cik brīdinājumiem jābūt, lai darbinieks tiktu atlaists?
  • Vai es uz darbu varu ņemt līdzi savu suni?
  • Vai jūs pārbaudāt interneta pārlūka vēsturi darbiniekiem?
  • Ar ko jūsu uzņēmums nodarbojas?