Šobrīd daudzi darba devēji piedāvā, kā arī liela daļa darba ņēmēju dod priekšroku attālinātā vai hibrīda darba modelim. Ja ir tāda iespēja, tad darbinieki labprātāk izvēlas vai nu pilnībā vai vismaz dažas dienas nedēļā strādāt no mājām. Kādas īpašības nepieciešamas darba veicējiem, lai netiktu zaudēta darba kvalitāte, strādājot attālināti? Par to šajā turpinājumā!

 

  • Pašdisciplīna

Bieži vien, strādājot attālināti, var likties, ka noteikts darba grafiks un darba laiks Tevi vairs neierobežo. Taču tā nebūt nav. Darba laiks nemainās tikai tāpēc, ka neatrodies birojā uz vietas, kur citi var pārliecināties, ka patiešām esi darbā un strādā. Tev kā darbiniekam ir jābūt pieejamam un sasniedzamam darba laikā, pat ja esi mājās. Tas nozīmē, ka Tev ir jāpiemīt pašdisciplīnai, lai pildītu darba uzdevumus un paveiktu nepieciešamo tieši tāpat, it kā Tu atrastos savā darbavietā.

 

  • Ļoti labas komunikācijas prasmes

Nekas, protams, nespēj aizstāt sarunu aci pret aci. Taču šobrīd, strādājot attālināti, mums ir pieejami visdažādākie saziņas rīki, tāpēc savstarpējā komunikācija visdrīzāk neapstāsies tikai tāpēc, ka neatrodies birojā. Bet atceries – Tev ir nepieciešamas ļoti labas komunikācijas un rakstīšanas prasmes, ja daļu no darba ikdienas vēlies pavadīt attālināti. Ja nemācēsi skaidri un strukturēti nodot informāciju citiem, tad komunikācija tiešsaistē vai telefona sarunā vai radīt situāciju, kad sarunas biedrs līdz galam nespēj uztvert nepieciešamo. Līdz ar to var tikt negatīvi ietekmēts kopējais darba process.

 

  • Prasme izmantot dažādus tiešsaistes rīkus

Attālinātais darbs nav iedomājams bez dažādiem tiešsaistes rīkiem, kas palīdz nodrošināt gan savstarpējo komunikāciju, gan darba plānošanu un pārvaldību. Tāpēc Tev ir jāpiemīt prasmei labi pārvaldīt šādus darba pienākumu veikšanai nepieciešamos rīkus. Ja dažādu tiešsaistes rīku izmantošana Tev sagādās grūtības, tas var radīt lieku stresu, kā arī aizkavēt ikdienas pienākumu veikšanu un negatīvi ietekmēt Tavu profesionālo sniegumu.

 

  • Spēja patstāvīgi risināt problēmsituācijas

Ir diezgan acīmredzami, ka, strādājot attālināti, Tev blakus neatrodas kolēģi vai vadītājs. Tev ir jāsaprot, ka darba ikdienā vari sastapties ar kādu neparedzētu situāciju, kurai risinājumu ir nepieciešams rast nekavējoties, pat ja rokas stiepiena attālumā nav neviena cita, kam lūgt palīdzību vai padomu. Tāpēc ir ļoti svarīgi saprast, vai nepieciešamības gadījumā varēsi atrisināt radušos problēmsituāciju patstāvīgi, un konkrētajā brīdī spēsi pieņemt lēmumu, nepaļaujoties uz citiem.