Sezonas darbinieki palīdz sasniegt uzņēmuma mērķus to aktīvākajā biznesa periodā, palīdzot tikt galā ar paaugstināto pieprasījumu vai gluži vienkārši veic tikai šai sezonā nepieciešamos darbus. Lai gan sezonas darbs nesniedz ilgtermiņa stabilitāti darba ņēmējam un darba devējam prasa salīdzinoši lielu iesaisti darbinieku piesaistē īsam periodam, tomēr šis nodarbinātības veids var sniegt būtiskus labumus abiem. 

Darba ņēmēju ieguvumi:

Jauna darba pieredze

Neatkarīgi vai meklē pilnas slodzes, pusslodzes darbu vai vienkārši papildu ienākumus, sezonas darbs var būt interesanta iespēja. Piemēram, var gūt darba pieredzi uzņēmumā, kurā jau sen esi vēlējies strādāt, vai papildināt līdzšinējo darba pieredzi turpmākai karjeras izaugsmei. Kā arī tā ir lieliska iespēja karjeras uzsākšanai, lai gūtu ieskatu un saprastu, vai konkrētā darba joma ir piemērota.

Papildu ienākumi

Sezonas darbs var kalpot kā papildu ienākumu avots, īpaši ja to izdodas savienot ar pamatnodarbošanos. Piemēram, studentiem, kuri plāno rudens un ziemas periodā turpināt pilna laika mācības, vasaras sezonas darbs sniegtu ne tikai pieredzi, bet arī paša nopelnītus ienākumus. Tāpat tas var būt risinājums bezdarba gadījumā, kad ilgāku laiku tiek meklēta specifiska pozīcija un rodas vēlme pagarināt jeb atlikt pabalsta saņemšanas periodu, kā arī lietderīgi sevi nodarbināt.  

“Sezonas darbs ir laba iespēja gūt pirmo darba pieredzi un ierakstu savā CV. Galvenais, lai noformēts korekti jeb minēts, ka tas bijis sezonas darbs, lai atlases speciālistam būtu skaidrs, kāpēc tik īsa šī pieredze. Ja tas nebūs minēts, var rasties priekšstats, ka ir grūtības ilgstoši noturēties darbā. Pieredzējušam cilvēkam, ja ir ilgāks bezdarbs, sezonas darbu pieredzes ieraksts liecinātu par cītību un vēlmi strādāt, tomēr vajadzētu izvērtēt šāda ieraksta nepieciešamību pēc konteksta, vai tā ir būtiska vēlamajam amatam, lai CV nebūtu pārāk raibs,” skaidro CV-Online Latvia personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns.

Darba devēju ieguvumi:

Zemākas administratīvās izmaksas

Sezonas darbinieku nodarbināšana ir salīdzinoši īsa un terminēta laikā, tāpēc darba devēja interesēs ir pieņemt darbā kandidātu, kurš ir kompetents uzdevuma veikšanai un pēc iespējas mazāk jāapmāca. Nodarbinot sezonas darbiniekus, nav jādomā par darbinieku atvaļinājumu plānošanu vai to, kā nodarbināt šo darba ņēmēju nesezonā.

Iespēja labākos piesaistīt ilgtermiņa darbam

Ja sezonas darbinieki tiek nodarbināti, lai palīdzētu tikt galā ar pieaugošo darba apjomu, tad šis ir lielisks veids, lai iepazītu un izskatītu potenciālos ilgtermiņa darbiniekus, ja šāda vajadzība rodas. Sezonas darbiniekam būs skaidrs priekšstats par darba vidi un uzdevumiem, kā arī būs sevi pierādījis darbos.

“Darba devējiem sezonas darbinieku piesaistei jāgatavojas laicīgi, jāapzina, kādas ir izmaksas un kāds personāla piesaistīšanas veids uzņēmumam ir izdevīgāks. Parasti populārāk personāla atlasi uzticēt personāla nomas uzņēmumiem vai arī atlasi veikt pašu spēkiem. Atlases procesā vērtīgi ir pārliecināties par kandidātu atbilstību amatam un motivāciju strādāt, lai pēc iespējas samazinātu darbinieku rotāciju sezonas laikā. Jārēķinās, ka tomēr cilvēks var arī kādā brīdī pārtraukt darba attiecības, tāpēc jābūt gatavam aizvietot vai piesaistīt jaunu. Šāds nodarbinātības veids piedāvā iespēju sezonas beigās labākos darbiniekus uzrunāt ilgtermiņa darbam uzņēmumā, ja rodas tāda nepieciešamība,” stāsta CV-Online Latvia personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns.

Lai gan vairums darba ņēmēju meklē pilna laika darbu ilgtermiņā, tomēr sezonas darbi ir vērtīgi, jo tie sniedz pieredzi, savukārt darba devējiem iespēju nodarbināt personālu konkrētā biznesa sezonā. Šāda pieredze abām pusēm ir vērtīga, ja sakrīt vajadzības.