Mums visiem taču ir patīkami dzirdēt pateicības vārdus, vai ne? Tos dzirdot mēs jūtamies atzinīgi novērtēti, kas, savukārt, uzlabo gan garastāvokli, gan pašapziņu. Taču der atcerēties, ka nevar tikai gaidīt, kad kāds pateiksies Tev par darbu, bet ir jābūt gatavam arī pašam pateikt paldies gan saviem kolēģiem, gan sadarbības partneriem. Pateikt paldies darbavietā ir tikpat svarīgi, cik ārpus tās, jo pateicības vārdi spēj uzlabot un stiprināt jebkuru komunikāciju.

Pirmkārt, tas ir vērtīgi Tev pašam, jo citiem izteikti pateicības vārdi var uzlabot Tavu labsajūtu un mazināt stresu. Tāpat atzinīgu vārdu izteikšana var stiprināt Tavu raksturu un noturību. 

Otrkārt, pavisam vienkāršs paldies var palīdzēt stiprināt savstarpējās attiecības un uzticību kolēģu vai sadarbības partneru starpā, kā arī radīt vēlmi arī turpmāk sniegt palīdzību, ja tas būs nepieciešams. Ja būsi veltījis pateicības vārdus kolēģim, kurš Tev ir palīdzējis, tad pastāv daudzreiz lielāka iespēja, ka arī kādā citā situācijā, kur būs nepieciešama palīdzība, Tu nesaņemsi atteikumu.

Treškārt, saņemti pateicības vārdi no vadības puses spēj radīt vienlīdzības sajūtu un veicināt produktivitāti. Darbinieks, kurš saņem atzinību par paveikto darbu, būs motivēts arī turpmāk produktīvi darboties, jo zinās, ka viņš tiek patiešām novērtēts.

 

Kā izteikt savu pateicību?

Iespējams ikdienā, kad visiem darbu ir ļoti daudz, Tev neliekas pārlieku nozīmīgi vai pat šķiet muļķīgi teikt ātrumā kādam “paldies” par to, ka viņš dara savu darbu. Taču, kā jau iepriekš minējām, pateicības vārdi ir ļoti svarīgi. Viss sākas no visvienkāršākajām lietām. Protams, ir lieliski, ja izdodas uzreiz savam kolēģim vai komandai pateikt paldies par palīdzību vai paveikto darbu – tāpat vien sarunā vai uzrakstīt to e-pastā. Pat ja nesanāk to izdarīt uzreiz, savu pateicību vari izteikt arī vēlāk. Uzraksti, kādu garāku e-pastu, kurā atgādini par saņemto palīdzību konkrētā situācijā vai paveikto darbu, un pasaki paldies par to. Ja laiks to atļauj, vari to izdarīt arī klātienē, sarunas laikā. Atceries, ka labus un atzinīgus vārdus vienmēr ir patīkami dzirdēt! Ja Tev ir tāda iespēja – izsaki savu pateicību kopējā sapulcē, lai plašāks darbinieku loks ir informēts par savu kolēģu izpalīdzību, labajiem darbiem un sasniegumiem. Ja zini veidu, kā īpaši iepriecināt kādu, kurš to ir pelnījis, izmanto to (piemēram, dodoties kopīgās pusdienās)! Galvenais ir parādīt to, ka Tu novērtē otra darbu, jo tas rada darba vidi, kurā visiem ir patīkami atrasties.