Tā kā mūsu darba ikdiena ir piedzīvojusi daudzas pārmaiņas, tādas lietas, kā tiešsaistes sapulces, nu ir kļuvušas par pašsaprotamu savstarpējās komunikācijas veidu. Lai gan šāda formāta sapulces lielākajai daļai no mums, iespējams, vairs nešķiet nekas jauns, der atcerēties dažas lietas, kas jāņem vērā.

Protams, tas, kā Tu esi ģērbies, kā izturies pret citiem un spēj koncentrēties, ir svarīgi visa formāta sapulcēs – gan tiešsaistes, gan klātienes. Taču ir arī dažas lietas, kas būtu jāņem vērā, piedaloties tieši neklātienes sapulcēs. Tāpēc esam sagatavojuši dažus ieteikumus, ko ņemt vērā, lai sapulce visiem tās dalībniekiem būtu produktīva un vērtīga.

  • Noskaidro sapulces darba plānu

Labā prakse pieprasa, ka, saņemot uzaicinājumu uz tiešsaistes sapulci, tajā būtu jābūt pievienotam arī sapulces darba plānam. Tādā veidā visi sapulces dalībnieki jau laicīgi tiek informēti, kāda ir gaidāmās sapulces tēma un kādi jautājumi tajā tiks apspriesti. Nezinot to, uz kādu sapulci jāierodas, zūd iespēja tai sagatavoties. Tāpēc nekautrējies un lūdz rīkotāju iepazīstināt Tevi ar gaidāmās sapulces darba plānu, ja tāds jau sākotnēji nav pievienots.

  • Noskaņojies un sagatavojies

Zinot to, kāds ir plānotās sapulces darba plāns, Tev ir iespēja jau laicīgi sagatavoties. Ja nepieciešams, izpēti sīkāk kādas būs sapulces tēmas, sagatavo savus komentārus un jautājumus, kas varētu būt atbilstoši. Iespējams, ir kāds jautājums, kas, Tavuprāt, būtu vēl jāiekļauj sapulces dienaskārtībā. Tāpat pirms pašas sapulces būtu ieteicams nedaudz izkustēties, lai pašā sapulcē Tu spētu koncentrēties un pilnvērtīgi piedalīties. Ja nepieciešams, nomaini savu darbavietu vai telpu, lai tiešsaistes sapulces laikā Tevi neviens lieki netraucē.

  • Ierodies laicīgi

Uz sapulci ir svarīgi ierasties laicīgi. Ja sapulce notiktu klātienē, Tu taču neienāktu telpā ar nokavēšanos. Tāpat tas, ka sapulce notiek tiešsaistē, nemaina lietas būtību. Pievienojies sapulcei laicīgi, vēlams pat dažas minūtes pirms tās sākuma. Tad Tev būs iespēja pārliecināties, ka viss strādā, kā nākas. Ja tomēr jau zini, ka nedaudz nokavēsi sapulces sākumu neparedzētu apstākļu dēļ, paziņo par to sapulces organizētājam.

  • Izmanto video

Video izmantošana tiešsaistes sapulcēs palīdz uzturēt savstarpējo saikni dalībnieku starpā. Piedalīties sapulcē un skatīties tumšā ekrānā nevienam nešķiet aizraujoši, ātri vien var zust interese par to un koncentrēšanās spēja. Ja nevēlies, lai citi sapulcē redz Tavu fonu, izmanto virtuālo sapulču platformu piedāvātās iespējas – izvēlies un uzstādi neitrālu fona attēlu. Ja tomēr ir radušies kādi pamatoti apstākļi, kāpēc Tev nav iespējams izmantot video (piemēram, ļoti slikts interneta savienojums), informē par to citus.

  • Atceries par mikrofona izslēgšanas opciju

Atceries to, ka sapulcē Tu nepiedalies viens pats. Ja tiešsaistes sapulcē piedalās daudzi cilvēki, tad būtu ieteicams izslēgt savu mikrofonu, lai cilvēkam, kurš runā, lieki netraucētu. Nevēlami fona trokšņi vai sarunas var izsist runātāju no līdzsvara. Tāpat reizēm, ja visiem sapulces dalībniekiem ir ieslēgts mikrofons, var rasties atbalss. Ņem šo vērā.

  • Cieni citus

Esi saprotošs un cieni citus. Ļauj citiem sapulces dalībniekiem izteikties, ja viņi to vēlas, un nepārtrauc viņus. Taču, ja vēlies kaut ko pateikt pats, dari to tam atvēlētajā laikā vai izmanto dabīgas pauzes, piemēram, brīžos, kad tiek noslēgta viena tēma, taču nākamā vēl nav sākta. Tāpat centies būt kodolīgs, uzdodot savu jautājumu vai izsakot komentārus, lai lieki nekavētu laiku.