Pirmo priekšstatu par Tevi rada CV. Jau rakstot to, atceries, ka potenciālie darba devēji vispirms vērtē kandidāta atbilstību konkrētajam amatam. Tiek pievērsta uzmanība ne tikai tam, kāda ir Tava iepriekšējā darba pieredze, bet arī Tev piemītošajām prasmēm un zināšanām. Pirms sūti savu CV darba devējam, pārliecinies, kā tas ir noformēts – vai tas nav pārāk garš, ir saprotams, bez kļūdām. Tāpat pārbaudi, vai esi parūpējies par svarīgākās informācijas norādīšanu. Labi sagatavots un pārdomāts CV ir viena no pirmajām lietām, ko potenciālie darba devēji novērtē.

Ja esi uzaicināts uz darba interviju, izmanto šo iespēju, lai parādītu to, ka esi patiešām atbilstošs kandidāts – izcel savas prasmes un pieredzi. Taču atceries, ka ir svarīgi arī izrādīt ieinteresētību amatā, uz kuru kandidē. Bieži mēdz gadīties, ka pats kandidāts līdz galam nemaz nav izpētījis, uz kādu vakanci ir pieteicies, nav centies noskaidrot sīkāk par uzņēmumu, kurš izsludinājis vakanci. Šādos gadījumos, darba devējs var to uztvert negatīvi, proti, ka kandidāts nav motivēts un īsti ieinteresēts pilnvērtīgi strādāt šajā darbavietā.

Dodoties uz darba interviju jāatceras arī tas, ka vizuālajam tēlam ir nozīme. Atbilstošs apģērbs var likties pašsaprotams, ja intervija notiek klātienē. Taču šobrīd liela daļa sākotnējo interviju norit tiešsaistē, un kandidāti mēdz piemirst, ka arī šāda intervijas forma pieprasa ievērot zināmas pieklājības normas. Pat ja darba intervija plānota kādā no tiešsaistes platformām, ir jāpievērš uzmanība gan videi, kurā atradīsies intervijas laikā, gan savam apģērbam. Izvēlies piemērotas, klusas telpas sarunai. Kā arī pacenties saģērbties profesionāli. Tas liecinās par Tavu attieksmi pret darbu un kopējo ieinteresētību konkrētajā amatā.

Ja runājam par galvenajām prasmēm, ko darba devēji šobrīd sagaida un novērtē kandidātos, tad jāatceras, ka prasmes kopumā var iedalīt divās lielās grupās – tehniskās prasmes (“hard skills”) un sociālās prasmes (“soft skills”). Tas, kādas specifiskas un tehniskas zināšanas darba devēji sagaida, ir lielā mērā atkarīgs no amata. Šī informācija noteikti tiks norādīta darba sludinājumā. Taču ir arī sociālās prasmes, jo tās palīdz veiksmīgāk pildīt darba uzdevumus, parāda to, kā Tu spēsi pielāgoties uzņēmuma kultūrai un iekļauties jaunā kolektīvā. Šādas prasmes būs noderīgas dažādās amata kategorijās un darbavietās: emocionālā inteliģence, kritiskā domāšana; atbildības sajūta; uz izaugsmi vērsta domāšana; spēja risināt problēmsituācijas; labas komunikācijas un sadarbības prasmes; elastīgums un spēja pielāgoties dažādiem apstākļiem; spēja ātri apgūt jauno.