Mūsdienu darba tirgus situācijā, kad atrast piemērotus darbiniekus kļūst arvien grūtāk, nereti personāla atlasē strādājošajiem nākas apsvērt arī ideju par kandidātu bez atbilstošas pieredzes. Kādos gadījumos ir tiešām vērts apdomāt potenciālā kandidāta pieņemšanu darbā, neskatoties uz neatbilstošu pieredzi?

Jaunas idejas
Kandidāts, kuram nav atbilstošas pieredzes nozarē vai attiecīgajā amatā, redz jauno darbu no pavisam cita skatupunkta. Jauns skatījums, svaigas idejas un neredzētas metodes, iespējams, ir tas, ko jaunais kolēģis atnesīs uzņēmumam. Tie, kuri jau ilgstoši strādā kādā nozarē, nereti jūtas tā, ka nevar piedāvāt ko jaunu un bieži vien ir arī skeptiski noskaņoti pret jebkādiem jauninājumiem.

Zemākas izmaksas
Sīvā konkurence par kandidātiem, bieži vien noved pie samērā augstām izmaksām. Potenciālais darbinieks, kuru vēlamies piesaistīt, parasti vēlas arī atbilstošu atalgojumu. Tajā pašā laikā kandidāts ar nelielu pieredzi (vai pat bez tās) būs ar mieru saņemt zemāku samaksu par savu darbu, kā arī pēc viņa uzreiz nerausies konkurenti.

Citādāka pieredze
Nereti kandidāts bez atbilstošas pieredzes ir ar vērā ņemamu pieredzi citviet. Iespējams, arī kandidāta iepriekšējā pieredze var būt uzņēmumam noderīga. Piemēram, ja potenciālais kolēģis ir daudz ceļojis vai pavadījis laiku mācoties, nevajadzētu novērtēt viņa pieredzi kā nederīgu. 

Atbilstošas īpašības
Ne vienmēr pieredzējis kandidāts būs labākais darbinieks. Iespējams, tieši nepieredzējušā kandidāta personīgās īpašības būs tās, ko Jūs kā darba devējs variet novērtēt. Piemēram, prasme saskatīt perspektīvu, iedvesmot vai spēja tikt galā ar problēmām, raksturo lielisku līderi, kas noteikti ir nepieciešams katrā komandā. Īpašības nevar iemācīties, kamēr pārējo tomēr var apgūt. 

Vēlme apgūt
Protams, nevaram apgalvot, ka visi jaunie darbinieki bez pieredzes vēlēsies apgūt jaunas prasmes, no sirds nodosies darbam un būs gatavi kāpt pa karjeras kāpnēm. Tomēr tieši kandidātam bez pieredzes var izrādīties lielāka motivācija un degsme. Tiem, kuriem ir plašas zināšanas un bagātīga pieredze, bieži vien ir arī “es visu zinu un protu” attieksme.