Vairumam darba meklētāju vārdu savienojums “jauns darbs” rada patīkamu satraukumu. Tomēr daļu tas biedē. Darba intervija, iespēja saņemt atteikumu, esošās darba vides maiņa vai nepārliecinātība – tās ir lietas, kas kādam no mums var šķist patiesi biedējošas.
Kā stāties pretī bailēm no jauna darba?

Ja ir bail no darba intervijas

Atbilstošs apģērbs, gatavība jautājumiem un spēja sevi parādīt no labākās puses – tas viss rada pamatīgu spriedzi. Lai arī ir pilnīgi dabiski just satraukumu pirms darba intervijas, Tev jāspēj savākties un labi sevi parādīt. Stājies pretī bailēm ar sagatavošanos. Izpēti visu ko vari par konkrēto uzņēmumu, sagatavo jautājumus un apdomā, kādi jautājumi Tev varētu tikt uzdoti. Jo lielāka gatavība, jo lielāka pārliecība.

Lai arī cik banāli tas neizklausās – domā pozitīvi! Tas palīdzēs iegūt no intervijas maksimālu labumu. Labāk priecāties par to, ka bija iespēja redzēt kāda cita uzņēmuma darba vidi, praktizēties intervijā un noslīpēt sevis prezentēšanas prasmes. Negatīvisms nesniegs nekādu labumu.

Pret bailēm vari izmantot arī kādu sevis nomierināšanas tehniku – piemēram, elpošanu (nomierinās Tevi un ļaus vairāk koncentrēties), vizualizēšanu (iztēlojies intervijas procesu, intervētāju un jautājumus) u.c.

Ja ir bail no atraidījuma

Saņemt atteikumu nav patīkami un tas var iedragāt ikviena pārliecinātību. Daudzi kavējas pie šī atraidījuma un baidās meklēt jaunu darbu. Lai arī atteikums nav nekas patīkams, objektīvi uz to paskatoties, varam no tā arī ko mācīties.

Vispirms pieņem faktu, ka vari saņemt atteikumu. Katrs vismaz reizi dzīvē tādu saņem (arī Tu). Nereti intervētāja lēmums nav atkarīgs no Tevis kā kandidāta un Tavām prasmēm, bet gan no citiem apstākļiem, ko nevari ietekmēt.
Otrkārt – tiec no negatīvajām sajūtām vaļā pēc iespējas ātrāk. Atrodi veidu, kas palīdz atbrīvoties no vilšanās un bailēm. Treškārt – atceries, ka intervētājs parasti ir Tavā pusē. Jo intervijas laikā viņš mēģina gūt apliecinājumu tam, lai Tevi nolīgtu darbā, nevis, lai nepieņemtu.

Ja ir bail no neparedzamā

Var gadīties, ka nomoka domas par to, ka jaunais darbs patiesi nepatiks. Varbūt ir raizes par to, ka darbā neiederēsies un nekas nesanāks? Paredzēt to, kā izvērtīsies mūsu karjera nav iespējams.

Nav nekādas garantijas, ka darbs patiks, bet nav arī garantijas, ka nepatiks. Nav zināms, kāds būs darba meklēšanas process un nav arī zināms, kas Tevi sagaida karjeras attīstībā. Un šādos brīžos svarīgi ir atcerēties, ka nevajag radīt problēmu pirms problēma patiešām ir radusies.

Atrast savu sapņu darbu nav iespējams bez riska uzņemšanās – tai skaitā ļauties neparedzamajam un negaidītajam

Ja ir bail no neizdošanās

Iespējams, ka iepriekš minētās bailes nav attiecināmas uz Tevi. Tā vietā Tu baidies, ka neattaisnosi uz Tevi liktās cerības, neizturēsi pārbaudes laiku vai nesapratīsi darba pienākumus.

Šādā gadījumā būtu jāsāk ar savas pašapziņas celšanu.  Tā ir viena no svarīgākajām lietām, lai gūtu panākumus un ļautu mums arī atbrīvoties no bailēm.

Stājies pretī šīm bailēm, aktīvāk daloties ar savām idejām (neatkarīgi no tā, cik ļoti šaubies), apmeklējot kvalifikācijas celšanas kursus un uztverot darbu patiešām atbildīgi. Katru neizdošanos uztver kā mācību. Tāpat atceries – lai ko Tu darītu, vienmēr pastāv iespēja piedzīvot neveiksmi. To apzinoties, varam izanalizēt kādas būs sekas neizdošanās gadījumā un līdz ar to arī labāk sagatavoties.