Saņemot darba piedāvājumu brīdī, kad neesi lūkojies pēc jaunām iespējām, varam justies nedaudz pārsteigti. Progresējot savā karjerā ir lielāka iespēja, ka būs uzņēmumi, kas vēlēsies Tev piedāvāt darbu. Un pilnīgi iespējams, ka šis var būt jauns karjeras pavērsiens.

Negaidīts darba piedāvājums prasa nevilcināties, bet tas ir arī jāpārdomā rūpīgi. Neskatoties uz to, cik satraukts esi par jauno piedāvājumu, Tev jāatrod laiks, lai apsvērtu pāris nozīmīgas lietas pirms sniedz gala atbildi.

Kāda ir līdzšinējā izaugsme?

Tas, cik ilgi strādā esošajā darbavietā un kāda ir izaugsme tajā, var ietekmēt Tavu lēmumu. Ja vienā uzņēmumā strādā jau gadiem, bet izaugsmes iespējas ir bijušas niecīgas, darbavietas maiņa varbūt nemaz nav tik slikta ideja.

Cik laimīgs Tu esi?

Pirms lēmuma pieņemšanas noteikti velti laiku, lai padomātu par savām sajūtām attiecībā uz saņemto piedāvājumu. Uzdod sev jautājumus par to, cik laimīgs esošajā darbā esi, vai Tev ir iespēja mācīties ko jaunu un kā esošais darbs ietekmē Tavu dzīvi un karjeru. Atbildes uz tiem Tev parādīs, kādā virzienā vēlies, lai Tava karjera virzās.

Kā ar bonusiem?

Padomā par to, kādus labumus un priekšrocības sniedz esošais darbs un kādus plāno sniegt jaunais? No kādiem bonusiem Tev būtu jāatsakās, aizejot no esošā darba? Priekšrocības veido svarīgu daļu no darba piedāvājuma. Iespējams, esošie bonusi ir tik labi, ka pat jauns darbs ar augstāku atalgojumu tos neatsvērs. 

Kā ar stabilitāti?

Darba tirgus ir ļoti mainīgs. Jauns darba piedāvājums var būt patiešām pacilājošs un laba zīme, ka uzņēmums attīstās. Tomēr izpēti visus pieejamos resursus. Aplūko gada pārskatu, jaunākās preses relīzes un gūsti labāku priekšstatu par nākamo darba devēju un uzņēmuma potenciālu nākotnē. Tāpat padomā par to, cik labi varēsi jaunajā darbā un amatā iejusties, lai būtu pārliecināts, ka izturēsi arī pārbaudes laiku.

Vai ir īstais laiks?

Padomā par to, kas šobrīd notiek Tavā dzīvē – varbūt ir plānoti kādi nozīmīgi notikumi? Ja tā, tad mēģini saprast kā jaunais darbs tos ietekmēs. Pirms pieņemt piedāvājumu, esi drošs, ka tas nāks tikai un vienīgi par labu.